Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

neděle 17. března 2013

Písmo na svatební oznámení

Jako se v přírodě neustále dokola opakují roční období, tak také v objednávkách svatebních oznámení se opakují pořád dokola stejné problémy, když se objednávající nadchne pro nějaké písmo a pak ve výsledku už se mu tak skvělé nezdá.

Jakmile začínáte vybírat písmo, tedy font písma pro své svatební oznámení, měli byste se nejdříve podívat na počáteční písmena svých jmen. Představte si, že se ženich jmenuje Tomáš Tuřín a pro svatební oznámení si vyberete písmo Nuance Italic. A to proto, že se vám písmo prostě líbí. Pak ale budete rozčarováni z návrhu, kde jméno ženicha vypadá jako Jomáš Juřín. Více napoví obrázek:


Dalším velmi častým problémem bývá nadšení z některého ozdobného písma. Příkladem budiž písmo Intima Script Three. Mnohá jména a také příjmení napsaná tímto písmem vypadají velmi dobře, ale přečíst souvislý text člověku, který neví, co je v textu napsáno, může opravdu činit značné potíže. Je dobré do poznámky vybrat písmo pro kombinaci nebo alespoň napsat, ať písmo grafik v případě špatné čitelnosti nahradí v určitých částech jiným, třeba i tiskacím písmem a vybrané písmo ponechá jen pro jména.


Třetím nejčastějším nešvarem objednávek je volba 0 - necháme na grafikovi, přičemž naopak máte zcela přesnou představu, jak má výsledek vypadat. Grafik či grafička, pokud má v té chvíli dost času, se vyřádí na odvážném návrhu, který se vám pak ale vůbec nelíbí. Velmi často se opakuje věta: "Myslela jsem, že když zvolím, že to nechám na grafikovi, že to bude stejné, jako na obrázku na vašich stránkách." Grafik neví, co myslíte. Každý je naštěstí jedinečný. Proto v takovém případě volte možnost 65 - Písmo či kombinace v poznámce. Do poznámky pak napište, že to chcete jako na fotce na stránkách nebo vyjmenujte písma, která na co chcete použít. Jen upozorňuji, že ne všechna písma na ukázkách máme k dispozici, protože mnohá písma nejsou počeštěna. Tedy nemají českou diakritiku - písmena s háčky a čárkami.

Čtvrtým nešvarem je "ulehčování" práce grafikovi tím, že napíšete jen číslo fontu a ne jeho celé jméno. Grafik je nucen jít do objednávkového formuláře a hledat, co po něm vlastně chcete. Čísla nezná, názvy fontů ano.

Pátý problém bývá opět ozdobné písmo, které není v malé velikosti příliš čitelné kombinované s velmi malým oznámením, na které se objednávající snaží "narvat" textu co nejvíce.Pokud šetříte na velikosti oznámení, šetřete i množstvím textu. Jak se říkává, méně je někdy více.

Jak tedy postupovat při výběru vhodného písma?

Nejdříve doporučuji navštívit stránku
http://sedef.cz/pisma/
kde je 64 obrázků se vzorovým svatebním textem a také celá abeceda malými a velkými písmeny a číslice.

Komu je to málo, může se přesunout na stránku
http://www.mottak.cz/pisma/
a projít si stovky jiných fontů. Zde se také můžete podívat na příklady souvislejších textů.

Máte-li vybráno jedno písmo, pak jej jednoduše zvolte v rozbalovací nabídce objednávkového formuláře. Pokud máte více písem pro kombinaci, zkopírujte název fontu a vložte ho do poznámky nebo přímo k určité pasáži svatebního textu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.