Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

sobota 30. června 2012

Fio banka

Vzhledem k mojí snaze udržet co nejnižší režijní náklady, abych v návaznosti na to mohla udržovat slušné ceny snubních prstenů, používám internetové bankovnictví v peněžních ústavech, které poskytují služby za co nejnižší poplatky nebo přímo zdarma. 28. 6. 2012 jsem si tedy založila 2 nové účty ve Fio bance. Jeden firemní a druhý soukromý. Důvodem pro založení byla absence pokladních přepážek u mojí stávající mBanky. Slibované vkladomaty mBanky jsou už dlouho jenom slibované a bylo proto nutné poohlédnout se i po jiném peněžním ústavu. Důvod souvisí zejména s potřebou poskytnout zákazníkům možnost přímého vložení hotovostní platby na účet. To buď z důvodu rychlosti nebo proto, že sami bankovní účet nemají.

Údajně je u Fio banky velmi rychlý příjem plateb z jiných bank, takže budu provádět testování a průběžně o něm informovat na stránce 
kde sleduji také rychlosti dalších bank a údaje postupně doplňuji. Včera (pátek) jsem sama sobě poslala stovku, abych rychlost vyzkoušela. Snad ji ještě někdy uvidím ;-)
Aktualizace: stovka přišla v pondělí 8:33 ráno

Další plus pro mě bylo, že je možno přijímat platby od slovenských zákazníků prostřednictvím slovenských bank, jakoby šlo o vnitrostátní platbu. V případě platby ze slovenské Fio banky pak mohou klienti ušetřit veškeré poplatky i za vnitrostátní převod.

Pokud máte soukromý i firemní účet, sledujete je z jednoho webového rozhraní. Přihlášení je pro oba účty společné, což ušetří čas při obsluze účtů. Pro mě jednoznačné plus. Účty si lze dále rozdělit, takže si můžete peníze strkat do jednotlivých virtuálních hrníčků a šetřit si tak zvlášť třeba na dovolenou. Což nepotřebuji, ale možnost je to zajímavá. Jen upozorňuji, že podúčty můžete sice založit online, ale kvůli jejich zrušení poběžíte na pobočku.

Vydání elektronické karty Maestro i embosovaných platebních karet MasterCard Standard je v ceníku zdarma, takže o karty k oběma účtům jsem zažádala, protože v mBank mám karty Visa a občas se hodí mít kartu MasterCard. Zvláště dříve, když jsem hodně jezdívala do Itálie, nebrali na spoustě čerpacích stanic Visa karty. Což už je dnes samozřejmě jiné, ale co kdyby přeci?

Výborně řešené má Fio banka hlásiče pohybů na účtu, které si můžete sami nastavit dle libosti. A právě ty mi způsobily první šok při používání účtu ve Fio bance, když mi dnes ráno dvakrát po sobě přišla zpráva, že mi z účtu zmizelo po 1000 Kč. Po přihlášení jsem zjistila, že byl z každého účtu stržen poplatek za kartu. Divná věc, když vydání i vedení karty Master Card standard je zdarma. Poplatek 1000 Kč je v ceníku za expresní vydání karty. Ale o nic takového jsem nežádala. Takže následovala dvojí reklamace z rozhraní a v pondělí (snad) bude uvedeno vše na pravou míru. Nebo ne?

Je pondělí, 8:08 a můj strážný anděl z Uherského Hradiště mi píše, že reklamaci předává operátorovi. Za pár minut mi posílá další mail. Žádala jsem také o ujasnění plateb ze Slovenska a vysvětlení bylo velmi užitečné. Koho zajímá stejný problém,  tedy příjem plateb ze Slovenska bez poplatků, podívejte se na stránku Slovensko na mém webu s prstýnky, kam jsem odpověď zapracovala.

8:44 jsem se přihlásila do internetového bankovnictví a na obou účtech už je nyní vše v pořádku. Odečet obou tisícovek se někam vypařil. Zda mi operátor pošle nějakou zprávu či ne, zatím nevím.

8:55 přišla tato zpráva od operátora:
Dobrý den,
založení, vedení i zrušení platební karty MasterCard Standart je zdarma. Nikde na Vašich účtech sraženou částku 1000,- Kč jsem nenalezl. Pro jistotu Vám posílám odkaz na náš ceník ...atd.
a já 9:00 odepisuji:
Dobrý den,
včera jsem měla na obou účtech ještě -900 Kč. Teď už je vše v pořádku. Netuším důvody. Snímek obrazovky mě nenapadlo udělat.


9:45 další zpráva z banky:
Dobrý den,
zjistil jsem, co se přesně stalo. Dle informací z centrály se jednalo o chybné naúčtování poplatku způsobené technickou závadou.
Všechny poplatky byly již stornovány. Omlouváme se o chybné naúčtování poplatku.

Takže můj závěr? Ve Fio bance mají bankovního šotka a proto je nutno si neustále všechno kontrolovat a hlídat. Ostatně jako všude, že?

středa 20. června 2012

Porovnávání cen

Člověk, než něco koupí, většinou porovnává. Buď parametry nebo ceny. Nebo oboje.

U snubních prstenů je situace v porovnání cen ještě mnohem složitější, protože:
- každý dodavatel uvádí ceny pro jiné základní velikosti
- uváděné gramáže prstenů jsou pro různé velikosti
- někdo uvádí cenu za jeden kus, někdo za celý pár
- někdo uvádí cenu s daní, jiný bez DPH
- liší se výpočet ceny pro vaše velikosti - každý je počítá jinak
- liší se výpočet ceny rytiny nebo aspoň cena za znak
- u rytiny někdo má cenový rozdíl mezi psacím a tiskacím písmem
- liší se poštovné - může být rozdíl mezi předplatbou celé zakázky nebo jen částečné zálohy
- někdo má na webu nenápadnou poznámku, že cenu musíte vynásobit koeficientem, aby byla aktuální
- někdo má v ceníku jednoduše chybu a pak buď zajásáte nebo zapláčete

Co si v této džungli má tedy člověk počít? Odpověď je jednoduchá - nechejte si spočítat kompletní výslednou cenu pro vaše velikosti a počet písmen a číslic rytiny. Zeptejte se i na poštovné a balné. A pak už asi není třeba dalších rad, že?

pátek 15. června 2012

Výpadek

Jak se asi občas stává i v jiných oborech, občas se něco pokazí. Člověk pak neví, kam dřív skočit, aby se vše uvedlo do původního stavu. Nejsem výjimkou, a tak se mi před pár dny povedlo z větší části vymazat webové stránky http://www.levne-snubni-prsteny.cz/. Funkční zůstala alespoň bezpomlčková verze, na níž je ale jen část sortimentu. Proto se omlouvám, že nyní na čas, než dám vše do pořádku, nebudu psát nové články. Jedině bych měla přímo neodbytnou touhu něco napsat. Nedočkavci si mohou aktivovat v pravém sloupci upozorňování mailem. Děkuji za pochopení.

čtvrtek 14. června 2012

Rhodiování

S tímto podivným výrazem se setkávají zákazníci, kteří si chtějí koupit šperky, vyrobené z bílého zlata. Bílé zlato jako takové totiž není zcela bílé, ale jeho barva je mírně nažloutlá. Pro zrcadlové vyznění šperků se pak provádí ono rhodiování, což je povrchové galvanické pokovování. U šperků z kombinací barev zlata se rhodium nanáší pouze ručně, ale v těchto případech se pak někdy povrchová vrstva odlupuje.

Snubní prsteny, u nichž byla provedena úprava velikosti, je nutno opatřit novou vrstvou rhodia. Proto tato úprava nebývá zdarma.

Bílé zlato pokovením získává jako příjemný bonus vysokou povrchovou tvrdost a tím i odolnost proti poškrábání. Rhodiovány jsou i stříbrné šperky, které pak netrpí nectností stříbra, tedy černáním. Zvýší se také jejich lesk a povrchová odolnost.

Rhodium je také mimořádně chemicky stálé. Výhodou ve šperkařství je pak to, že zlato nečerná lidem s mimořádně agresivním potem. Má také velmi vysokou teplotu tání a odolá prý tak i nejvřelejší lásce.

středa 13. června 2012

Ženichovy starosti

Nějak automaticky už jsem vnímala, že svatební oznámení objednává většinou nevěsta, málokdy ženich a ve velké většině jsou zasílány na adresu ženicha. Oproti tomu u prstýnků byl zatím objednávajícím vždy ženich. Říkala jsem si tedy, že prstýnky jsou vnímány jako ženichovy starosti.

Až včera najednou přišla objednávka na prstýnky s ženským jménem objednávajícího. Automaticky mi to hlava přebrala jako pár stejného pohlaví. Ovšem za pár minut zazvonil telefon a nastávající nevěsta se překvapivě ptala, zda nevadí, že se prsteny objednávají na ni, když si po svatbě změní příjmení. Nastávající je totiž momentálně v zahraničí. V té chvíli mi teprve docvaklo, že objednávání prstenů na ženichovo jméno se děje právě z důvodu změny příjmení. Na prsteny je totiž poskytována dvouletá záruka a nevěsty se bojí, že o ni přijdou v případě změny příjmení. To svatební oznámení nám o hlavu omlátí hned, příjmení nepříjmení.

úterý 12. června 2012

Jak na počítač 3 - myš

I v případě, že jste si pořídily počítač přenosný (notebook), doporučuji koupit si k němu rovnou také myš. Zachází se s ní mnohem pohodlněji, než s polohovacím zařízením na notebooku. Myš si nekupujte pouze tehdy, pokud když přemýšlíte, musíte s notebookem chodit. Také třeba ve vlaku, pokud nemáte kupé jen pro sebe se bez ní spíše obejdete. Jinak opravdu vřele doporučuji.
Dále, když už myš, tak doporučuji optickou, ze které občas naspodu odfouknete nachytaný prach a je zase funkční. Myš s kuličkou totiž do sebe časem nasbírá smetí podobně jako mechanický smeták. Musí se pak rozebrat a vyčistit. Proč ale uklízet ještě i při práci či hraní si s počítačem?
Pak máte na výběr ještě myš bezdrátovou a tu s dlouhým ocáskem.

K používání myši se váže spousta začátečnických problémů při práci s počítačem. Ostatně, plně to chápu, protože dělejte něco s vědomím toho, že svíráte v dlani myš! A když už jsme u toho svírání, zkuste myšku držet zcela lehce a ne křečovitě. Zvykněte si ji držet tak, že palcem i malíčkem se dotýkejte soušasně jak myši, tak i podložky. Usnadníte si tím přesné polohování. Část dlaně pod malíčkem i část předloktí nechejte volně položenou na podložce, práce s myší vás pak nebude nijak unavovat.

Takže počítačová myš je zařízení, jejímž pohybem po podložce měníte a určujete polohu kurzoru na monitoru počítače. Kurzor je značka ve tvaru šipky, měkkého I (při psaní textu) nebo i čehokoliv dalšího, která se na monitoru pohybuje v závislosti na pohybu myši po podložce. Je to v podstatě takové světelné ukazovátko. Na notebooku je dublována ještě dalším polohovacím zařízením, trackpointem, trackballem nebo jiným trackněčím.

DOBRÝ TIP!!!
Jezděte s myší po podložce nahoru a dolů, doprava a doleva (na jednu nebo druhou stranu, pokud nerozlišujete pravou a levou), kreslete pomyslná kolečka nebo srdíčka a sledujte, co se přitom děje na monitoru. Pokud se vám nešťastnou náhodou nepovedlo konektor myši nacpat do špatné dírky, většinou zjistíte, že kurzor se opravdu pohybuje v závislosti na pohybu myši.

pondělí 11. června 2012

Barva písma

Teď nebudu výjimečně psát o snubních prstenech, kde je barva písma závislá jen na tom, do čeho je text vyrytý. Bývá to ale častá starost nevěst při objednávání svatebních oznámení. Co si tedy vybrat?

První hledisko, na němž může záležet, i když v celkových nákladech jde o zanedbatelnou částku, může být hledisko finanční. Metalická horká ražba kovovou folií vyžaduje štoček. Ceny štočků, přestože ty jsou vyrobeny ze slitiny hořčíku, ne ze zlata, rostou také stále nahoru. Štoček je potřeba také pro další termografické technologie, takže se bez něj neobejde výroba plasticky vystouplého písma.

Co je naopak na předešlých technologiích pozitivního? To, že jsou čitelné téměř na jakémkoliv podkladu i barvě podkladu daleko lépe, než technologie digitálního tisku. Písmo vystupuje buď nad povrch nebo je zatlačeno do materiálu nebo se třeba aspoň leskne.

Zato digitální tisk má zcela jiné kouzlo. Můžete si z palety barev vybrat téměř libovolnou barvu a zadat ji pomocí číselného označení. Např. #000000 je černá, #0000CC modrá, #CC3300 zase červená a #FFFFFF je bílá. Na internetu najdete různé barevné vzorkovníky a palety v hojném počtu. Doporučuji ale každopádně podívat se, jak váš monitor ukazuje šedou, protože od vjemu na negrafickém a nekalibrovaném monitoru se může konečný výsledek dost lišit.

Co se týká technologie písma, vidět a čitelné bude cokoliv, pokud to  bude napsáno na bílém podkladu. Psát ale růžový text digitální technologií na růžový podklad nebude to pravé ořechové. 

Proto před konečným tiskem požadujte elektronický náhled ke korektuře napsaný alespoň přibližně stejnou barvou, jakou si představujete na finálním výrobku.
O výběru barvy textu platí staré známé: 100 lidí, 100 názorů.

neděle 10. června 2012

Fosilie

Dnes jsem si vytvořila profil na Facebooku. Proč? Inu, všude čtu, že bez sociálních sítí neprodám ani kamínek do prstýnku, ne-li hůř... První, k čemu mě rozhraní vyzvalo po vyplnění základních údajů, bylo nahrát fotku. První pokus způsobem pořídit foto nyní jsem okamžitě vymazala. Před focením potřebuju velmi nutně zušlechťovat :-) Nakonec jsem v PC vyhrabala dva roky starou použitelnou fotku, kterou teď mám na všech profilech.

To pravé rozčarování ale nastalo, když jsem si měla najít přátele. Zjistila jsem totiž, že moji skuteční přátelé, tedy moji vrstevníci, ve většině případů nevědí, co to Facebook je. Spousta z nich se nikdy nedotkla klávesnice počítače, což si v žádném případě nevysvětlujte tak, že používají tablet. Spíš se jakékoli počítačové technice vyhýbají širokým obloukem. Předpokládám, že úspěšnou televizní reklamu s tablety (tami) dodnes nepochopili.

Takže teď mi páni radilové poraďte, jak se dělá marketing sociálních sítí, když na nich krom vlastních dětí nikoho neznáte? A to se ještě vlastní děti zdráhají přidat si vás do přátel, abyste jim neviděli moc do karet. Moje generace není na Facebooku, neumí anglicky a žije skoro normálním offline životem. Jsme tedy mimoni. Jsme fosilie.

čtvrtek 7. června 2012

Rychlost bankovních převodů

Co mě dost trápí při internetovém podnikání, je rychlost mezibankovních převodů. Přestože mi někteří zákazníci pošlou okamžitě po platbě výpis z internetového bankovnictví, na peníze pak někdy ještě dlouho čekám. Používám již dlouho mBanku. Důvodem byla původně jen absence poplatků, ale postupně se mi zalíbilo i webové rozhraní a především rychlosti bankovních převodů. Pokud v kteroukoliv denní či noční dobu pošlu peníze dcerám na jejich účet v mBank, mají je k dispozici v následující vteřině na jejich účtu. (aktualizace 2013) Stejné je to při posílání peněz i u Fio banky a asi většiny peněžních ústavů. Ale nefunguje to tak u mezibankovních převodů. Proto používám od června 2012 také Fio banku, která funguje také skvěle.
Důvodem delších prodlev při mezibankovních převodech do jiných finančních ústavů jsou vyšší zúčtovací poplatky hrazené České národní bance po určité noční hodině, které chtějí komerční ústavy pochopitelně minimalizovat. Ovšem k naší škodě. A ke škodě rychlosti mezibankovních převodů. 
Rozhodla jsem se tedy průběžně zpracovávat přehled rychlostí mezibankovních převodů. Pokud mi chcete pomoci, můžeme si vzájemně poslat 1 Kč tam a zpět a přehled doplním o další banky. Stačí poslat zprávu na adresu uvedenou nahoře. V uváděných příkladech je vlevo banka odesílací a čas odeslání, vpravo pak banka příjemce a čas, kdy platba přišla.

Air bank
Tuto banku přidávám nově (duben 2013), protože mě překvapila svou vysokou rychlostí. Platba odeslaná v sobotu před půlnocí dorazila do Fio banky v pondělí dopoledne. A platba odeslaná ve středu v poledne byla hlášena z Fio banky už za hodinu. Kromě poněkud brutální reklamy asi není Air bance z hlediska rychlosti co vytknout.


Česká pošta
Při posílání peněz na účet poštovní poukázkou nepočítejte s připsáním následující den. Dobírky, které téměř každý den posílám, se na mém firemním účtu projevují až za několik dní.
ČP, středa 16:00 - mBank, pátek 9:10

Česká spořitelna
Například Česká spořitelna se na platbu na jiný účet, kterou zadáte po 20:00, dívá, jakobyste ji odeslali až následující den. Takže proto platba uskutečněná dnes ve 22:00 přijde až pozítří. Platby, které ve spořitelně zadáte sami internetovým bankovnictvím s rezervou před osmou večer, přijdou následující den. Ovšem platba papírovým příkazem na pobočce se nějak o den natáhla. Nicméně s internetovým bankovnictvím není problém. 
Česká spořitelna, středa 22:00 - mBank, pátek 9:15
Česká spořitelna, pondělí 13:50 - mBank, úterý 9:14
Česká spořitelna, pondělí 11:00 - mBank, středa 9:10
Česká spořitelna, pondělí 13:00 - mBank, úterý 9:10

ČSOB (+ Poštovní spořitelna)
ČSOB uvádí, že zúčtovací uzávěrka je denně v 18 hodin. Platby odeslané do 18. hodiny by na účet v jiné bance měly být připsány hned druhý den. Pak už se na platbu dívají, jako by jste ji zadali až následující den. Ovšem moje zkušenosti tomu až tak zcela nenasvědčují. Platby internetovým bankovnictvím zadané i v dopoledních hodinách se na mém účtu objevují až třetí den. Možná má ČSOB pro své klienty jiné výhody, ale co se týká rychlosti mezibankovních převodů, míří můj paleček rozhodně k zemi a mít tam účet, tak už ho tam vlastně ani nemám. Výhodou pro klienty je ale především množství přepážek díky Poštovní spořitelně a větší jistota díky mohutnosti finančního ústavu. 
ČSOB, středa 16:20 - mBank, pátek 9:15
ČSOB, pondělí 11:56 - mBank, středa 9:00
ČSOB, středa 19:20 - mBank, pátek 9:00
ČSOB, středa 20:40 - Fio banka, úterý 8:00 (čtvrtek a pátek byl svátek, ale na e-bankovnictví...)

Fio banka
Údajně je zde rychlejší příjem plateb z jiných bank, takže budu provádět testování a průběžně o něm informovat. (Aktualizace 2013: JE rychlá) Moje úvodní zkušenost s Fio bankou popisuji v článku Fio banka
Okamžitě se v e-bankovnictví projeví vklad na pobočce.
mBank, úterý 22:30 - Fio banka, středa 8:42
mBank, pátek 14:14 - Fio banka, pondělí 8:33 (o víkendu počítače bank asi odpočívají...)
mBank, neděle 17:50 - Fio banka, pondělí 9:21

GE Money Bank
Zatím není zkušeností víc, ale s touto bankou nemají lidé špatné zkušenosti, takže uvidíme. K této bance mohu aktuálně dodat, že ačkoli snad všechny banky hýří nabídkami bleskových úvěrů, z dvacítky oslovených bank byla jediná, kdo to asi myslel vážně. V okamžiku, kdy jsem úvěr rychle potřebovala, na brněnské pobočce mi jej poskytli. Jinde jsem nesplňovala tamnější tabulkové předpoklady. Dokonce ani u bank, u nichž mám vedený účet, mi vstříc nevyšli.
GE, čtvrtek 8:50 - mBank, pátek 9:00
GE, pátek 8:04 - mBank, pondělí 9:14


Komerční banka

Komerční banka, co se týká rychlosti mezibankovních převodů při internetovém bankovnictví, je bez problémů. Stejně tak odesílání plateb pomocí telefonního operátora. Špatnou zkušenost mám ale s vkládáním peněz na účet. Hotovost jsem v pátek vložila na svůj účet na pobočce, ale příkaz mi ještě příští středu neprošel pro nedostatek prostředků na účtě. Peníze se na kontě objevily až ve čtvrtek. To byl můj důvod ke zrušení účtu v KB. Mimochodem, pokud budete chtít zrušit svůj běžný účet, doporučuji předem odeslat zbývající finanční prostředky. Jinak se k nim minimálně měsíc nedostanete. 
Komerční banka, středa 18:40 - mBank, čtvrtek 9:10
Komerční banka, pondělí 18:50 - mBank, úterý 9:18
Komerční banka, pondělí 20:50 - mBank, středa 9:04
Komerční banka, středa 14:16 - Fio banka, pondělí 8:02 (čtvrtek a pátek byly státní svátky)

mBank

Překvapením je pro mě tedy "moje" mBanka, která peníze odešle i v půl jedenácté večer. (aktualizace) Z firemního i ze soukromého účtu jsou mezibankovní převody zcela zdarma. Nevýhodou je ovšem absence poboček. 
mBank očividně příchozí platby z jiných bank připisuje po deváté hodině ranní, kdežto třeba Fio banka je v tomto ohledu rychlejší a proto také ji od roku 2013 ji používám jako hlavní firemní účet.
mBank kdykoliv - mBank ihned :-)
mBank, úterý 22:30 - Fio banka, středa 8:42
mBank, pátek 14:14 - Fio banka, pondělí 8:33
mBank, neděle 17:50 - Fio banka, pondělí 9:21
 
Některé údaje v článku byly postupně aktualizovány, naposled 15.4.2013.

středa 6. června 2012

Proč mám ráda e-shopy

E-shopy mám ráda nejen jako provozovatel, ale i jako zákazník. A proč jako zákazník?

1) Internet nabízí obrovský výběr, který v normální kamenné prodejně nenajdu. Pro někoho to může být i nevýhoda, protože pak neví, co si vybrat.

2) Jasno v podmínkách. Kdo si je ofotí v klasickém obchodě?

3) Snadné porovnávání nejvýhodnější nabídky. Vím, že naprosto stejný výrobek od stejného výrobce a ve stejném stavu se dá někde koupit za pětistovku nebo jinde za tisícovku. Pardon, 999 Kč. Z toho plynou dvě možnosti - buď se nemusím tolik honit a vydělávat nebo si můžu koupit něco navíc.

4) Pohoda. Nemusím nikam běhat za nákupem a svůj "obchoďák" si vezmu klidně i do postele.

5) Úspora času a nezávislost. Otevírací dobu nonstop mají na internetu téměř všechny shopy. Občasné výpadky jsou rozhodně mnohem méně časté, než zavírací pondělky ve většině hospod.

6) Na internetu vidím všechny ceny, z nichž se nákup složitější objednávky skládá, kdežto v obchodě občas také ne. Pokud si nejsem jistá, pošlu velmi jednoduše několik poptávek na kalkulaci kompletní ceny.
7) Špatná pověst obchodu v turisticky rušném městě je pohoda a peníze se točí dál. Na internetu je špatná pověst katastrofa a většinou je důvodem k tomu, aby provozovatel zkončil.
Známý citát Ocsara Wilda: "Jedinou horší věcí, než když o vás lidé mluví, je, když o vás nemluví." zde tedy nemá zase až tak univerzální platnost.

pondělí 4. června 2012

Jak na počítač 2 - nové PC

Vybalení nového rodinného miláčka z krabice, zapojení kabelu do elektřiny a případně propojení monitoru, klávesnice a myši s počítačem v případě koupě stolního počítače nechejte s klidným svědomím svým "chytřejším" polovičkám... Budou pak mít dobrý pocit, že zase jednou pro rodinu něco udělali. Stejně naložte s prvním připojením modemu či tiskárny a úvodním "rozchozením" internetového připojení. Vy, které to štěstí(?) mít vlastního chlapa nemáte, zkuste postupovat dle návodu přiloženého k počítači či modemu atd.Většinou tak naděláte méně škody, než chlap, co návody zásadně nečte a spoléhá na svou lennost číst, kterou v tomto případě nazývá intuicí.

DOBRÝ TIP!!!
Na konektoru (tj. zástrčce) každého kabelu bývá stejný obrázek, jako na příslušné zásuvce na počítači. Takže žádná věda!

JEŠTĚ VÍC DOBRÝ TIP!!!
Velmi výhodnou alternativou je chlapa si pořídit pouze dočasně.

neděle 3. června 2012

Závorky

Jak vypadá pravopis v závorkách? Skoro stejně jako jinde. Jen si stačí pamatovat dvě základní věci, a to že za otevírací závorkou, tj. touhle (, se nepíše mezera. No a před uzavírací závorkou ) se mezera také nepíše.
Pak jsem ještě jednou viděla takovou zajímavost, kdy pisatel umístil na konec věty poznámu do závorky a tečku za větou tam šoupnul pro jistotu také. Takže to prosím nedělejte a budete považováni zase za o chlup více vzdělané ( možná. )

sobota 2. června 2012

Kde hledat

Po včerejším příspěvku mi jedna paní, zákaznice z dřívějška, volala, jak najde o někom informace. Takže jsem zkoušela hledat sama sebe v síti sítí a předkládám odkazy na výsledky vyhledávání.

Google potěšilo mě, že mi našeptávač docela brzy nabídl, co hledám :-)
Google obrázky (ta těhotná nejsem opravdu já)
Google mapy
Seznam
Firmy.cz
Obrázky.cz - nejen zde je opravdu lepší dát hledaný výraz do uvozovek
Mapy.cz - ty mě podle jména nenašly, ale stačí zadat adresu a pak kouknout doprava

No a z odkazů na Google.cz nebo Seznam.cz se můžete probrouzdat, kam se zamane.
http://rejstrik.penize.cz/ares/67513433-lydie-gigerichova#sr
atd.

Je potřeba doplnit ještě sociální sítě,
twitter.com
facebook.com
atd.

pátek 1. června 2012

Kdo nevěří...

Kdo nevěří, ať tam běží. Tímto rčením bych zahájila dnešní článeček.

Pokud máte panický strach z nákupů přes internet, není nic snazšího, než si zajet nakoupit nebo objednat zboží přímo do firmy, od níž nakoupit chcete. 

Snadno se to ovšem řekne a napíše. Jenže internetové obchody jsou opravdu založené na tom, že na skladě vůbec nic nemají a vyrábí se nebo dováží zboží z centrálního skladu až na základě objednávek zákazníků. Jinak by nemohly být nabízeny přijatelné ceny, které jsou rozhodně téměř vždy lepší, než v kamenných prodejnách. Zásoby drží peníze, které by se, být uložené do jiné investice, zhodnocovaly. Proto je nutné toto zhodnocení promítnout do ceny zboží. A to je také jedním z důvodů, proč musí mít kamenný obchod nutně dražší než internetový obchod.

Takže co teď s tím? Řešením je tady zajet si zaplatit zálohu do sídla firmy, pokud se bojíte bankovních převodů. A vyzvednout si pak hotovou zakázku na stejném místě, abyste v balíčku nedostali kousek pravé cihly namísto kousku 14ti karátového zlata. Pokud vám dodavatel umožní cestu uskutečnit během víkendu, můžete takovou nákupní cestu spojit s příjemným výletem do přírody nebo s návštěvou okolních pamětihodností. Ušetříte a ještě si uděláte radost.