Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

čtvrtek 31. května 2012

Karáty

Dobře situovaní lidé po mně občas chtějí snubní prstýnky vyrobené z ryzího zlata. Zajedno proto, že  je jejich láska ryzí a zadruhé na to mají. Obojí jim věřím. Napadá mě, že hezké na tom všem je, že ryzí lásku si může dovolit úplně každý, bez ohledu na finance.

Nicméně ryzí zlato je kov velmi měkký a pro výrobu snubních prstenů se příliš nehodí. Vzpomínáte na některé filmy, jak v nich je občas kousáno do zlaťáků? Pro výrobu šperků je u nás dokonce zákonem povoleno používat pouze zlato 14ti karátové a 18ti karátové. Pro jeho lepší mechanické vlastnosti, tedy vyšší tvrdost a odolnost proti otěru je 14ti karátové zlato pro výrobu prstenů a především každodenně nošených snubních prstenů velmi podstatně vhodnější. 

A co vlastně znamená, kolikatikarátové je zlato? Karáty nám udávají, jaký podíl ryzího zlata je ve slitině. Ryzí zlato je označováno jako 24 karátové. Z toho plyne, že 14ti karátové zlato má v sobě ryzího zlata 14/24, tj. čtrnáct dvacetičtvrtin. 18ti karátové zlato pak 18/24, osmnáct dvacetičtvrtin. 

14ti karátové zlato je nově označováno jako 585/1000. Což by mělo znamenat, převedeno do desítkové soustavy, že v jednom gramu slitiny je pětset osmdesát pět tisícin gramu ryzího zlata. Tedy 0,585 g. Když si vydělíte 14/24, překvapí vás asi, že decimální podíl je trošku zakulacený, protože vám vyjde 0,583333333.

18ti karátové zlato už si vypočítáte lehce sami. Dělením vám vyjde 0,75 a plyne z toho, že nové označení ryzosti bude nejspíš 750/1000. 

Zažité karátové označení ryzosti se státu nedaří vymýtit. Stejně je na tom stát i s korupcí svých úředníků. Ale i když obojí platíte z vlastní kapsy, rozhodně to není totéž.

Vědečtější vysvětlení karátů hledejte na 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.