Vaše otázky a náměty na další články a vůbec všechno, co vás zajímá kolem snubních prstenů, pište jako komentáře ke stávajícím článkům.

čtvrtek 17. května 2012

Jak psát datum

Poněvadž pracuji i se svatebními oznámeními, téměř denně se setkávám s tím, že zákazníci pravopisně nesprávně zapisují datum. Hlavní problém se týká mezer za čísly. Jak je to tedy správně?

19. května 2012
Takto vypadá správný zápis datumu. Tedy za číslovkou označující den se píše pevná mezera. Respektive až za tečkou, která následuje po této číslovce. Špatný zápis je tento: 19.května 2012

19. 5. 2012
Pokud zapisujete datum pouze čísly, měla by za tečkami opět následovat pevná mezera. Zápis 19.5.2012 je tedy špatně, nicméně je tak všeobecně rozšířen, že si osobně myslím, že se budou muset časem pravidla přizpůsobit, tak jako se to stalo i v jiných případech. Možná už na tom pražský Ústav pro jazyk český AV ČR pracuje. Navíc od 10. října do konce prosince nastává prolínání s dalším případem. No a pak se v tom čert vyznej.

19.05.2012
Povinně dvouciferný zápis datumu se liší od předchozího tím, že za tečkami mezery nejsou. Nulou nahrazené první číslo, ať už u dne nebo měsíce, napíše každý druhý počítačový fanatik, protože na takovéto zápisy ve svém PC (nebo jabku) denně naráží. Ale na oznámení ani do prstenů se to příliš nehodí.
Jenže jak poznáte, o který zápis se jedná u datumu 23.11.2012? Je to dobře podle pravidla dvouciferného zápisu nebo špatně, protože za tečkou má být mezera? Myslím, že mezera je tedy v pravopisných pravidlech a je úplně jedno, jak to napíšete.

19. 5. 12
Tento dříve běžně používaný zápis se až do roku 2032 nedoporučuje používat, aby nevznikl omyl a rok se nepřehodil s dnem nebo letos ještě i s měsícem. Protože poznáte, co je den, co měsíc a co rok v zápisu 12.12.12?

2012-05-19
Tento zápis používám např. při popisu fotek, aby se mi pak obrázky ve složce řadily podle data. Takto na svatební oznámení je snad schopen datum napsat pouze zanícený statistik.

Závěr
Moje doporučení pro psaní datumu na svatební oznámení je první případ, tedy 19. května 2012 nebo 19. květen 2012. Do snubních prstenů je pak vhodnější zápis druhý, tedy 19. 5. 2012 a pokud si jej necháte vyrýt bez mezer jako 19.5.2012, vůbec nic se opravdu nestane.

Problematika správného psaní datumů je podrobně rozebírána například na Wikipedii:

A vůbec, je správně "datumu", "datumů" nebo jsem měla použít "dat"?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jakýkoli spam je nemilosrdně mazán. Byť by byl sebemazanější.

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.